Guide til at styre dit budget, når du kæmper med dit mentale helbred

Sponsoreret indhold.

Der er ofte en forbindelse mellem pengeproblemer og dårlig mental helbred. At føle sig nede i kulkælderen kan gøre det svært at administrere penge og bekymre sig om det kan få en til at få det meget værre. Derfor er denne guide til dig, som mener at dit mentale helbred er med til at påvirke hvordan du håndtere dine penge.

Hvordan kan mental helbred influere din økonomi?

Du kan til en enhver tid komme ud for at dit mentale helbred bliver forværret og man ved aldrig hvor lang tid det kan vare ved. Et dårligt mentalt helbred er når man føler sig trist eller stresset, eller at man har svært ved at tackle det daglige liv. Man kan få disse følelser af mange forskellige grunde, såsom tab, ensomhed eller forholdsproblemer, penge, sundheds- eller arbejdsproblemer. Der kan også sagtens ikke være nogen klar grund til hvorfor man har det skidt, men uanset hvad årsagen er, kan det påvirke din økonomi.

Her er en liste over eksempler, hvor dit mentale helbred kan indvirke din økonomi:

 • Ens indkomst kan blive mindre eller helt stoppe, hvis man ikke kan arbejde længere
 • Du kan føle et behov for at bruge penge på ting som du ikke behøver
 • Du føler dig måske bekymret, ængstelig og nervøs over de daglige økonomiske beslutninger, du skal tage – og så undgå at tage dem.
 • Du har muligvis ikke nok penge til at bruge på det essentielle.
 • Du har måske svært ved at tage beslutninger, når det kommer til at administrere dine penge.
 • Du glemmer muligvis at gøre ting, du har brug for.

Hvad kan du så selv gøre

Dit mentale helbred kan betyde, at man tager beslutninger i forhold til penge, som man måske ikke havde hensigt til at tage eller lad helt vær med at tage nogle beslutninger overhovedet. Når man får lyst eller energi til at tackle ens problemer, er der to ting man kan gøre. Prøve at fikse de skader man måske allerede har gjort til sin økonomi, samt beskytte sig selv for fremtidige beslutninger der måske kan ende med at skade dig.

Her er nogle af de ting, som man kan gøre for at hjælpe sig selv:

 • Onlineshopping sider og browsere husker ofte kortoplysninger for at gøre det lettere og mere nemt at foretage køb. Hvis du føler dig i fare for at træffe impulsive beslutninger om udgifter, som du senere fortryder, kan fjernelse af de automatisk udfyldte oplysninger hjælpe med at nedsætte dine impulsive køb. Prøv at Google ‘hvordan rydder man sine cookies’ for at finde ud af, hvordan du gør dette.
 • Ring til din penge-rådgivere, der kan hjælpe dig med næste trin. Hvis du ikke kan overkomme at ringe til dem, findes der ofte online chats, hvor man kan snakke med dem om dine problemer.
 • Hold din tegnebog uden for din stue eller soveværelse, der hvor du tilbringer mest tid. Dette gør køb vanskeligere.
 • Når du har det bedre, skal du tænke på at lægge penge til side til perioder, hvor du måske ikke er i stand til at fokusere på at spare penge sammen.
 • Hvis du har købt noget, men fortryder det, kan du returnere de fleste varer i op til 30 dage, så du får pengene tilbage.

Hvis du ønsker at vide mere omkring hvordan depression, angst og penge problemer kan hænge sammen, så se denne video: